راه های آموزش و افزایش محبت و توانمندی در کودکان
راه های آموزش و افزایش محبت و توانمندی در کودکان ، چگونه یک کودک با محبت و مهربان داشته باشیم ؟
شاید شما هم مانند خیلی از والدینه دیگه یکی از دغدغه هاتون این باشه که فرزند خودتون رو چگونه تربیت کنید که بتونه به دیگران محبت کنه یا فرد با محبتی باشه یا به این فکر باشید که چجوری معنی محبت را به کودک انتقال بدهید .
درک کودکان از محبت
افزایش محبت و توانمندی در کودکان ، محبت و همدلی یعنی اینکه در موقعیت شخص مقابل خودمان را قراردهیم و او را درک کنیم اصولا با این سوال میشود تفسیر کرد <<برای اتفاق پیش آمده برای آن شخص اگر جای او باشم چه احساسی خواهم داشت ؟>>
محبت کردن و محبت را یاد دادن با خواندن قابل یادگیری نیست بلکه باید آن را از دیگران تقلید کرد .تقلید کودکان از بزرگسالان هنگام محبت کردن به دیگری باعث میشود تا آن ها نیز به طور غیر ارادی نسبت به کسی یا چیزی محبت کردن را فرا بگیرند
محبت پلی برای ارتباط با دیگر هم نوعانمان است. وقتی به کسی محبت میکنیم ینی میخواهیم با او همراه شویم و خود را شریک کار یا اتفاقی که برای او پیش آمده کنیم . انسان ها به طور ذاتی تا حدودی گونه ایی هستند که همدلی کردن را میدانند و در ذاتشان وجود دارد .
مثلا وقتی کودکی گریه میکند کودکان دیگری که در کنارش هستند به طور غیر ارادی شروع به گریه میکنند معمولا اینگونه کودکان نسبت به افراد دیگر حس همدلی بیشتری را نسبت به دیگران دارند و حال خوب دیگران نیز برای آن ها مهم است .
کودکان از سنین سه تا چهارسالگی کم کم شروع به درک کردن میکند والدین میتوانند با آموزش ها و مثال هایی که برای کودکان میزنند محبت کردن را به کودک خود آموزش دهند .ممکن است فرزند شما خواهر یا برادر یا دوست خود را بزند و موهای او را بکشد ، در این مواقع فریاد کشیدن سر او برای منع کردن از این عمل باعث می شود تا او بدتر لج کند و به بدترین شکل دوباره کارش را تکرار کند ، این زمان زمان مناسبی اس که والدین بتوانند با استفاده از یاد دادن محبت، کودک خود را قانع کنند که این کار،کار درستی نیست با گفتن اینکه : <<وقتی تو داداشتو یا خواهرتو یا دوستتو میزنی اون دردش میاد و ناراحت میشه بیا باهم بریم نازش کنیم داداش دیگه گریه نکنه یا ناراحت نباشه .>> وقتی شما شروع به نوازشمیکنید یا اشک های کودک مقابل را پاک میکنید و دلداری اش میدهید او نیز به مرور اینکار در ذهنش نقش میبندد که کسی را ناراحت کند یا اگر کرد بایداز او دلجویی کند.
کودکان اکثرا به طور ذاتی غرور دارند و ممکن است که این کار شما را اصلا قبول نکنند یا با گریه و سرو صدا شمارا از اینکار منع کنند اما رفتاری که شما دارید باعث میشود کم کم کوتاه بیایید و کاری که شما انچام داده اید را از شما تقلید کند .به رفتار های کودکتان بعد از آموزش هایی که به او میدهید توجه کنید وقتی هم سن و سال هایش باهم دعوا میکنند و همدیگر را میزنند فرزند شما اینجا حرفای شما را برایشان بازگو میکند و سعی میکند تا آن ها را آرام کند همین کار باعث میشود تا شما بدانید که مسیر درستی را برای تربیت او طی کرده اید .
هنگام بازی کردن با دوستش دو بشقاب روبروی آنها قرار بدهید و یک خوراکی که مورد علاقه کودکتان است را فقط در بشقاب او قرار دهید این کار برای سنجش مهرو محبت کودکان به کار میرود به نظر شما کودکتان چه عکس العملی خواهد داشت ؟
- هم بازی اش خوراکی ندارد.
- کودک خودش آن خوراکی را خیلی دوست دارد.
- احساس خوشایندی ندارد از این موضوع و میخواهد مسئله را حل کند .
در جایی دور تر از آن ها بایستید و واکنش کودکتان را تماشا کنید یقینا او خوراکی اش را با دوستش شریک میشود و به او نیز از این خوراکی میدهد چون تحمل این را ندارد که بتواند آن خوراکی را بدون او و تنهایی بخورد تمام اینها به اموزش هایی که از شما فرا گرفته است برمیگردد به تک تک کار ها و رفتارهای شما توجه میکند اما چیزی را بروز نمیدهد وقتی شما قبلا برای دادن لقمه یا خوراکی به دو نفر ان را بین آنها تقسیم میکنید کودک این را از شما یاد میگیرد و طبق همین عادت رفتار میکند.
چند شیوه برای آموزش محبت و مهربانی
آموزش و افزایش محبت در کودکان ،کودکان با تقلید از شما یاد خواهند گرفت که با دیگران با همان ملاحظه و رعایتها رفتار کند. برخی از توصیههای زیر میتواند به شما در این زمینه کمک کند:
سن کودکتان را در نظر بگیرید: کودکان خردسال و نوپا باتوجه به غرایزشان ممکن است طوری که گفته شد رفتار نکنند نگران نباشید باگذر زمان و بالاتر رفتن سنش کم کم همه چیز را درک میکند .و مطابق با اموزه های شما رفتار میکند.
احساسات را نامگذاری کنید : گاهی وقتی انگشتش هر چه کم درد گرفته باشد و از این کار پیش شما گلایه کند انگشتش را ببوسید و به او بگویید : <<الان بزار بوس کنم سریع خوبه بشه ببین مامان بوس کرد دردش کمتر شد !>> یا در مواقعی که مثلا حال شما خوب نیست بگویید :<<تو نازم کنی یا بوسم کنی سریع حالم خوب میشه>> با اینکار یاد میگیرد وقتی به کسی محبت میکند حال او خوب میشود اینکاررا مدام تکرار میکند تا بتواند حال خوب را به دیگران القا کند.
الگوی خوبی برای فرزندتان باشید: اولین و قابل اعتماد ترین معلم او شما هستید او مادرش را برتر از همه و کامل تر از همه میداند پس مداما در این فکر است تا مانند شما باشد پس رفتارشما با او یا دیگران سر مشقی برای او میشود تا او هم مانند شما مهربانانه عمل کند.
رفتـار محبت آمیز را ستایش کنید: وقتی کار خوبی انجام میدهد او را تشویق کنید مثلا مثالی که در بالا زدیم برای نصف کردن خوراکی اش با دوستش او را تشویق کنید و بگویید : <<خیلی کار خوبی کردی که خوراکیتو با دوستت نصف کردی باعث شدی اونم عین تو خوشحال بشه >>از او تشکر کنید و او را ببوسید .بگذارید بداند کارهای خوبی که انجام میدهد یا لطف و محبتی که به دیگران میکند از طرف شما تشویق خواهد شد .
برای حرف زدن از احساساتش او را تشویق کنید: وقتی شما به رفتارهای او واکنش نشان میدهید او یاد میگیرد که رفتار های او میتواند برای شخص مقابلش تاثیر گذار باشد مثلا :با گفتن<< چرا دوست نداری لباستو بپوشی؟ این کارت باعث میشه که مامان ناراحت بشه ! >> او برای حل این مشکل و ناراحت نکردن شما شروع به حرف زدن از احساسش خواهد کرد ممکن است آن لباس را پسند نکرده باشد و دلیل نپوشیدنش همین باشد پس با مهربانی این مشکل را حل کنید .سعی کنید کاملا ارام باشید و حرفای او را گوش دهید اینکار باعث میشود به جای لجبازی علت کار را برایتان بگویید و شما را متقاعد کند.
احساس خودتان را با او به اشتراک بگذارید: از احساساتتان برای او بگویید تا درک وسیعی از همه چیز داشته باشد و بتواند درک بهتری از رفتار ها را به دست بیاورد .مثلا:<<امروز از دست خواهرت عصبانی شدم اما هنوزم دوسش دارم >> این حرف باعث میشود یاد بگیرد با این که دوست داشتن سر جایش است اما میشود گاهی از کسی بابت رفتاری که انجام داده ناراحت شد .
به جز راه های آموزش و افزایش محبت و توانمندی در کودکان باید به این نکته اشاره کرد که نباید از آثار تربیتی بازی ها برروی کودکان غافل بود . با استفاده از بازی کردن نیز میتوانید تمامی آموزش های بالا را برای او پیاده سازی کنید.
تمامی مطالبی که بیان شدند به این اشاره داشتند که باید مراقب تمامی رفتار های خود باشیم اگر بخواهیم از هر چیزی سرسری رد بشویم و یا نسبت به هم نوعمان بی تفاوت باشیم دقیقا کودکی با چنین رفتارهایی را تحویل خواهیم گرفت آنها آینه رفتار شما هستند پس برای آموزش دادن به آنها اول از خودمان شروع کنیم . خیلی از رفتار ها با دیدن و تقلید کردن بیشتر از حرف زدن تاثیر گذار هستند ، رفتار های ما در همه مواقع باعث تشکیل شخصیت کودکمان با همان رفتار ها خواهد شد.