نافرمانی و لجبازی در کودکان
اختلال نافرمانی و لجبازی در کودکان، نافرمانی در کودکان ،این اختلال یکی از اختلالات رایج در بین کودکان است که باعث می شود کودک عدم تحمل دستور و پرخاشگری را از خود نشان دهد.
برای این دسته از کودکان اهمیتی ندارد که با چه کسی روبه رو است بلکه در مقابل والدین ،معلمان و هم بازی های خود این رفتار را بروز میدهد .زیرا دوست ندارد کسی بر او مسلط شود و به او دستور دهد .
این بیماری از کودکی تا نوجوانی هم امکان دارد طول پیدا کند اما باید برای درمان اینگونه اختلال از کودکی شروع به درمان کرد زیرا هر چه سن کودک بالاتر رود ،روند درمان دراو کمتر تاثیر میگذارد و متاسفانه باعث می شود تا در بزرگسالی نیز از این رفتار استفاده کند.
به طور میانگین شاید در هر کودکی این رفتار ها بروز کند اما شدت آن مهم است و با توجه به شدت و کنترل آن باید این مشکل را حل کرد
کودکانی که از این اختلال رنج میبرند نمیتوانند احساسات خود را به درستی کنترل کنند و باغث می شود تا کودک نتواند روابط درست اجتماعی با هم سن و سالان خودش را تجربه کند . اینگونه کودکان از جمع های گروهی با هم سن و سالان خود دوری میکنند و میلی برای کارهای گروهی ندارند زیرا نمیتوانند خود را در برابر دیگران کنترل کنند و یکباره به بحث و مشاجره با دیگران میپردازند .
چند نمونه از نشانه هایی که نشان دهنده اختلال نافرمانی در کودکان است رادر زیر به آن ها اشاره میکنیم.
بدخلقی
یکی از رفتارهایی که باعث آزار والدین می شود بدخلقی کودکان است .زیر پا گذاشتن و اهمیت ندادن به قوانین و مقصر دانستن دیگران،خشونت در برخورد با دیگران
کینه
کودک بدلیل اینکه نمیتواند احساسات خود را کنترل کند سریع از دیگران ناراحت شده و نسبت به آنان کینه به دل میگیرد.
راه هایی برای مقابله با نافرمانی کودکان
والدین ویا مراقبان کودک باید رفتار های کودک را کنترل کنند و از پیشرفت آن جلوگیری کنند باید توجه داشت که چه عواملی باعث پرخاش و لجبازی او می شود .
* سعی کنید کارهای مثبت کودکتان را هر چند که کوچک باشد تشویق کنید اینکار باعث بالا رفتن عزت نفس کودکتان می شود و کمک به بهتر شدن اخلاق و خلق و خوی او می شود .
* سعی کنید کودک را با طبیعت ارتباط دهید از تمامی چیزهایی که سوال دارد با آرامی و با آگاهی به سوالاتش پاسخ دهید
* سعی کنید راجب هماهنگی طبیعت و گل و درختان و حیوانات برای او صحبت کنید .
* برقرار کردن ارتباط با حیوانات را فراموش نکنید کودک وقتی با حیوانات مورد علاقه اش رو به رو شود احساس آرامش در او به وجود می آید .
* از نصیحت های پی در پی که چرا بد اخلاقی یا چرا لجبازی پرهیز کنید
* از مقایسه بیش از حد او با دوستانش بپرهیزید زیرا چیزی جز لجبازی بیشتر عاید شما نمی شود
* ورزش کردن را فراموش نکنید ،ورزش باعث تخلیه هیجانات کودک میشود و میتواند از این طریق خشم خود را تخلیه کند .
* به کار بردن کلماتی مانند :بسه ،خستم کردی ،تمومش کن ،تو خیلی بد و لجبازی ،دیگه دوستت ندارم را هرگز به کار نبرید .درست است که کودک شما لجبازی میکند و باعث عصبانیت شما می شود اما گاهی شنیدن حرف هایی برای آن ها بسیار سنگین تمام میشود در عین حال مراقب سلامت روان او باشید .
گاهی کودکان برای اینکه محترم شمارده نمیشوند سعی میکنند با رفتارهایی خودی از خود نشان دهند و ممکن است یکی از این رفتارها لجبازی و نافرمانی از شما باشد .
سریع از کوره در نروید و سعی کنید با آرامی او را قانع کنید
روی قوانین خانه و خانواده پافشاری کنید ،سعی کنید قوانینی وضع نکنید که کودکان را محدود کنید چون اگر نیاز آنها را نادیده بگیرید آنان نیز برای حرف ها ودستورات شما ارزشی قاعل نمیشوند .