تاثیرات بازی درمانی در اختلال یادگیری
تاثیرات بازی درمانی در اختلال یادگیری ،گاهی کودکان از خود رفتارهایی نشان میدهند که مناسب نیستند .این رفتارها باعث وجود اختلال شخصیتی در کودک می شود .گاهی بزرگسالان برای حل این مشکل سعی میکنند تا به مشاوران روانپزشک مراجعه میکنند تا آنها با صحبت کودک را متقاعد کنند .ما این روش روش چندان خوبی برای بچه ها نیست زیرا دربیشتر کودکان ایجاد استرس و اضطراب میکند و باعث میشود کودک اصلا راجب مشکلش نتواند صحبت کند پس بهترین راه حل در اینجا برای حل این مشکل این است که با زبان کودکان با آن ها صحبت کنیم بهترین زبان والدین با کودکان همان بازی است که از خرد سالی با آن بزرگ شده اند در اینجا نیز میتوان برای حل این مشکل از بازی درمانی استفاده کرد .
تاثیر بازی درمانی
بازی درمانی باعث میشود تا کودک با آرامش خیال بتواند مشکلش را حل کند و بتواند تا از این طریق رفتارهای درست را جایگزین رفتارهای نادرست بکند. بازی درمانی باعث میشود تا رفتارهای کودک را از روی بازی آن ها تشخیص دهیم.بازی درمانی باعث میشود تا تجربیات ناراحت کننده و تلخی که برای کودکان وجود داشته و روح آنان را آزار میدهد را کشف کرده و آن را درمان کنیم.
بازی درمانی چیست؟
بازی درمانی نوعی درمان است که کودکان به کمک آن میتوانند راهخ درست ابراز احساسات را فرا گیرند. احساساتی همچون: خشم ،ناراحتی ، نگرانی ، ترس و …
درمانگران بازی در یک محیط امن و قابل اعتماد و بدون استرس با کودکان بازی میکنند تا بتوانند با این روش دیدگاه کودکان را تغییر دهند تا بتوانند با تجربیات تلخ و دشوار کنار بیایند این کار باعث میشود تا عزت نفس کودک بالا برود .بازی کردن تکی یا گروهی را درمانگر بسته به شرایط هر کودک تعیین میکند .
درمانگران افراد حاذقی در این زمینه هستند ، آن ها با دلسوزی سعی میکنند تا بهترین روش را برای درمان انتخاب کنند تا بتوانند بهترین نتیجه را بگیرند.
بازی درمانی چه کمکی به کودکان میکند ؟
بازی برای رشد کودکان بسیار موثر است و در شکل گیری شخصیت بسیار قابل اهمیت است .بازی به کودکان درتقویت خلاقیت ، رفتار اجتماعی ، گفتار زبانی ، عواطف و احساسات کمک میکند و باید این را درنظر داشت انجام هر بازی به بستگی به روحیات هر کودک دارد
بازی درمانی، برای کودکانی که در تکلم کلمات مشکل دارند نیز بسیار کاربرد دارد. اگرچه که به هر کودکی با هر فرهنگ و قومیتی بازی درمانی یک راه تقویتی برای هوش و ذهن کودک به شمار می آید .
برخی از انواع رایج مشکلاتی که درمانگر با بازی درمانی به حل آن ها میپردازدعبارتند از :
- کودکانی که فرزند طلاق هستند
- کودکانی که شاهد خشونت های خانوادگی بوه اند .
- کودکانی که در بستر بیماری هستند یا یکی از نزدیکان آنان دچار بیماری شده اند .
- کودکانی که متاسفانه آزار جنسی ،عاطفی یا فیزیکی را تجربه کرده اند.
- کودکانی که تجربه حوادث استرس زا مانند از دست دادن والدین ، بیماری و یا از دست دادن یکی از عزیزانشان را تجربه کرده اند
- کودکانی که به فرزند خواندگی پذیرفته شده اند .
- کودکانی که تصادف یا فاجعه های جدی تری را از نزدیک مشاهده کرده اند یا در موقعیتش قرار گرفته اند
- کودکانی که دارای اختلال یادگیری هستند
بازی در مانی از چه سنی مناسب کودکان است ؟
افراد در هر سنی میتوانند از مزیت های بازی درمانی بهره ببره ببرند .بازی درمانی معمولا برای کودکان 3تا 12 سال توصیه میشود .
بازی درمانی در اختلالات یادگیری دارای چه فرایندی است ؟
در جلسات بازی درمانی که معمولا هر کدام 30 الی 45 دقیقه طول میکشد یک درمانگر متخصص برای نیاز های یک کودک برنامه ریزی میکند گاهی ممکن است برای تکامل دوره درمانی و نتیجه بهتر از هم گروهی یا خواهرو برادر درمان پذیز برای بازی با او دعوت کند اما معمولا این جلسات با کودک درمان پذیر به صورت تکی برگزار می شود.
برای اینکه درمانگر بتواند برای درمان روش ها را عملی کند در جلسات اول از والدین کودکان میخواهد تا تاریخچه ایی از سرگذشت کودکان و خودشان را شرح دهند که هم درمانگر بهترین راه را انتخاب کند و هم والدین راجب نگرانی هایشان با درمانگر صحبت کنند .
در جلسات بازی درمانی چه اتفاقاتی می افتد ؟
در جلساتی که توسط درمانگر و کودک تشکیل میشود یک اتاق شامل اسباب بازی ، آلات موسیقی ،مواد هنری و….. وجود دارد که با استفاده از اینها آنچه را که مورد آزار کودک واقع شده را درمانگر شناسایی میکند و اطلاعاتی راجب افکاری که در ذهن کودک وجود دارد را به آن ها پی میبرد جمع آوری اطلاعات از رفتارو حرکات کودکان یکی از اصلی ترین لازمه های کار درمانگران است که آنان را کمک میکند تا بهترین بازی را برای کمک به کودکان بتوانند ارائه دهند و با آن باعث کمتر شدن مشکلات کودکان شوند.
برخی از تکنیک هایی که درمانگران در جلسات از آن ها استفاده میکنند شامل موارد نام برده میباشد:
- رقص و حرکت
- طراحی
- داستان سرایی
- تجسم کردن
- عروسک ها
- هنر و صنایع دستی
- بازی های ساختنی
برای اینکه کودک بتواند بدون خجالت یا لجبازی با درمانگر همراهی کند باید درمانگر بتواند با یک رابطه قوی و دوستانه برای کودک حس امنیت و آرامش را به ارمغان بیاورد در کودک بتواند احساسات خودش را بیان کند کودک باید احساس کند که درمانگر او را میفهمد و بهترین همبازی او میباشد آنگاه با اطمینان خاطر او را به عنوان دوست پذیرفته و احساسات و غم و شادی هایش را با او در میان میگذارد.
سخن آخر
بازی یک سرگرمی ساده برای کودکان نیست بلکه بازی ها ابزار هایی هستند که کودکان به وسیله آن ها میتوانند احساسات خود را با آن ها به نمایش بگذارند میتوانند با بازی ها افکار منفی و استرس زایی که باعث رنجش روح لطیفشان میشود را ازبین ببرند .والدین باید توجه کنند کودک از چه بازی هایی پرهیز میکند با چه بازی هایی شاد میشود . کودکان بعد از تولد در محیطی که شما زندگی میکنید زندگی میکنند روحیات و رفتارهای شما روی آن ها تاثیر میگذارد مراقب رفتار ها و عواطفی که از خود نشان میدهید باشید.شاید از نظر شما کودک نتواند مشکلی که در خانواده اش وجود دارد را درک کند اما باید به این نکته اشاره کنم که کودکان همه چیزرا میفهمند و درک میکنند با ناراحتی های شما ناراحت میشوندو با شادی هایتان خوشحال سعی کنید اما روش ابراز آن را نمیدانند .مگذارید تا با یک اشتباه کوچک، صدمه ای روحی جبران ناپذیر در آینده کودک تاثیر بگذارد و از او یک فرد افسرده بسازد.
بیایید برای شادی این عزیزهای جان هیچ تلاشی را دریغ نکنیم